Unghästar!

För er som orkar läsa ;)
En text om unghästar och hur dom ska hoppas in enligt Lotta & Sylve.
''Det är bra att börja hoppa ganska tidigt med unghästar.
- När hästen är inriden och det går att skritta, trava, galoppera och styra den, är det dags börja rida över bommar och småhinder, säger Sylve Söderstrand. 
- Det är bra att unghästar får lära sig att lägga mer fokus på andra saker än på ryttaren. Då blir de mer positiva och du får framåtbjudningen gratis.

Starta med att trava över bommar och gå sedan över till att hoppa låga hinder. 
- Unghästar blir ofta mer avspända när de får lite "yttre utmaning" och då får du hästen mera med dig. Du tränar också hästens lydnad i ett tidigt skede. 

Använd en unghästryttare
Vid inhoppning av unghästar är det viktigt att använda ryttare som är bra på att hoppa unga hästar. Det är stor skillnad mellan att hoppa unghästar och att rida på höga hinder. 
- På unghästen är det ryttarens uppgift att stödja och supporta hästen framåt i stället för att börja "trixa", säger Sylve. 
- Det är viktigt att ge den unga hästen förtroende så att den litar på ryttaren och lär sig att göra rätt. Om du är osäker själv så ska du absolut inte försöka dig på att hoppa din unga häst. Det leder bara till att hästen också blir osäker och det är ingen bra start för en hopphäst. 

Ryttaren behöver ha lite känsla för var hindret står, för att kunna supporta sin häst till att antingen hålla kvar samma galopp eller att rätta sig framåt. 
- Det går absolut inte att korta en häst som inte är bärig. Då är det bättre att lägga in trav och sedan fortsätta i galopp. 
Lotta Björe anser att många ryttare är bra på att rida in unghästar, men att uppfödare bör kontakta en unghästryttare som är följsam, modig, bestämd och sitter kvar på hästarna när de ska hoppas in. 

Hoppa ofta men i perioder
Unghästar kan hoppas ganska ofta över låga hinder, men hoppa inte så mycket varje gång eftersom de snabbt blir trötta. Det är lagom att lägga in en hopperiod på våren när hästen är tre år och sedan släppa den på bete. 

Därefter är det lämpligt att lägga in två hopperioder på vardera två till fyra veckor under hösten. Då kan hästen hoppas ungefär tre gånger i veckan med ungefär tio och max 15 språng vid varje tillfälle. Använd enkla hoppövningar med bra vägar. 
- Unghästen lär sig genom att göra rätt! Om du introducerar hoppningen på rätt sätt så bär hästen med sig intrycket livet ut. Hoppa i perioder och låt hästen smälta träningen, det får inte bli tråkigt, säger Sylve. 

Lotta berättar att hon rider in sina 3-åringar ganska sent. Oftast kommer de inte i gång förrän i april-maj. Hon har sju unghästar hemma i stallet just nu.
- Vi hoppar i in dem innan de släpps på bete, säger Lotta. Det brukar ta cirka två månader från det att vi sadeltämjer dem och tills de klarar att hoppa en liten bana med enkelhinder.  
I augusti tar Lotta in sina unghästar från betet igen och i slutet av september brukar de kunna hoppa en liten bana med "titthinder". 

Vänj vid olika hindertyper

Den unga hästen behöver vänja sig vid att hoppa olika hindertyper. Ett bra sätt är att rida på en hoppbana med många olika hinder, men utan att hoppa dem. Då blir hästen van vid att se olika hindertyper och det blir naturligt för den. 
- Det blir ofta problem om ryttaren plötsligt bär in en massa nya saker på banan som hästen ska hoppa. Då blir det mer olustbetonat än lustbetonat, säger Lotta. 
- Och kom ihåg att alltid ha hindren infångade.

Lotta anser att det är viktigt att rida mycket ute i skogen med den unga hästen, helst i sällskap med en äldre. 
- Ju förr unghästen kan komma ut i skogen, desto bättre. Då lär den sig att gå fram och det har man nytta av resten av livet. Hoppa gärna över stockar eller diken ute i naturen, det väldigt bra för unga hästar. När jag jobbade på Irland red vi jakter med 3-åriga hästar!

Det är ingen större idé att testa unghästens kapacitet. Många hästar är väldigt försiktiga i början och det är omöjligt att avgöra hur bra de kan bli. 
- Var inte orolig om hästen hoppar med hängande framben, det gör de allra flesta, säger Sylve. De har helt enkelt inte den muskulatur som krävs utan det kommer med tiden.''
xoxo gossip girl

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0